آیا سیاست‌های چپ در آمریکای لاتین شکست خورده است؟

سوء قصد به جان معاون رئیس جمهوری آرژانتین و افزایش موج خشونت علیه سیاست‌مداران در آستانه انتخابات برزیل، نشانه نارضایتی‌های گسترده در آمریکای لاتین و گسترش گروه‌های افراطی و پوپولیست است.


جنگ اوکراین مانند سراسر جهان وضعیت اقتصاد را در آمریکایی جنوبی نیز پیچیده و بحرانی کرده است. اختلاف طبقاتی در آمریکای لاتین بیداد می‌کند و بحران اقتصادی بر خشم طبقه محروم جامعه افزوده است. این خشم در آستانه برخی از انتخابات کلیدی، ازجمله در برزیل می‌تواند سرنوشت ساز باشد و نتایج را با شگفتی مواجه کند.
ماریل فورنونی، یک تحلیلگر مستقل آرژانتینی، با اشاره به وضعیت کنونی سیاست در سرتاسر آمریکای لاتین می‌گوید: «افراطی گری بسیار شدت گرفته است. فکر می‌کنم که این نشان دهنده ناتوانی بسیاری از دولت‌ها در رسیدگی به خواسته‌های شهروندان است.»
از یک طرف آلبرتو فرناندز، رئیس‌جمهوری چپ میانه آرژانتین تلاش می‌کند تا تورم ۱۰۰ درسدی را مهار کند و موفق نمی‌شود، از سوی دیگر گابریل بوریچ، رئیس‌جمهور چپ‌ گرای شیلی نمی‌تواند طرح تغییر قانون اساسی خود را به نتیجه برساند و بیش از ۶۰ درسد از شهروندان به شکست این طرح رای می‌دهند. در آستانه انتخابات برزیل هم هرچند که لولای چپ‌گرا در نظرسنجی‌ها شانس اصلی پیروزی است اما به نظر می‌رسد افراط گرایان حامی ريیس جمهوری کنونی، بولسونارو، می‌توانند در مقام یک اپوزیسیون بزرگ و قوی، طرح و پیشنهادهای دولت احتمالی لولای چپ‌گرا را به چالش بکشند.
ماریل فورنونی می‌گوید شرایط به گونه‌ای است که «ساده‌ نگرترین پیام‌ها، از جمله پیام‌های پوپولیستی، توجه ما را جلب می‌کند و واقعاً احساسات مردم را در شرایط ناامیدی کامل، عدم اطمینان، نابرابری و تورم جریحه دار می‌کند.»
نتایج نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که رای دهندگان در برزیل که به شدت به دو دسته تقسیم شده‌اند. دو دسته‌ای که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در دوم اکتبر عامل بیشترین تنش‌ها و درگیری‌ها هستند. رای دهندگان را می‌توان یا حامیان بولسونارو، رئیس جمهوری راست گرای افراطی برزیل و یا طرفداران لولا، رهبر پیشین اتحادیه‌های کارگری و رئیس سابق دولت برزیل دانست. تاکنون تنش‌ها در جریان کمپین انتخاباتی باعث دست کم دو قتل و ده‌ها درگیری و تنش بین حامیان دو نامزد اصلی شده است.
در سویی دیگر در پرو که با بحران اقتصادی روبه‌رو است و پدرو کاستیو، رئیس‌جمهوری چپ‌ گرا که متهم به فساد شده و این در حالی است که کم‌تر از یک سال است به قدرت رسیده است.
به نظر می‌رسد با تشدید بحران اقتصادی در ماه‌های آینده شاهد موج مهاجرت‌های گسترده در آمریکای جنوبی خواهیم بود. نگرانی مقامات ایالات متحده هم کاملاً روی همین موضوع متمرکز است. در واقع سیاست‌ها و شعارهای چپ در آمریکای جنوبی که روزگاری مهد مبارزات چپ‌گرایانه بود شکست خورده است.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1239171
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
663
1405
7725
1221950
5006
15244
1239171

آی‌پی شما: 18.222.179.186
امروز: شنبه، 15 ارديبهشت 1403