بازگشت تدریجی آرامش به قزاقستان

دسترسی به اینترنت در آلماتی، بزرگ‌ترین شهر قزاقستان بعد از ۵ روز مجدداً امکان‌پذیر شد.

خبرنگار خبرگزاری فرانسه از برقراری تدریجی آرامش در شهر و «عادی» شدن اوضاع خبر داده است. دسترسی به وبسایت‌های خارجی و داخلی در کلان‌شهر ۱. ۸ میلیونی آلماتی مدتی مقدور نبود.
برای نخستین بار صبح دوشنبه تردد وسایل نقلیه عمومی در سطح آلماتی از سر گرفته شده و رفته‌رفته اوضاع به حالت عادی برمی‌گردد. صف‌های طویل خودروها مقابل جایگاه‌‌های سوخت‌رسانی و افزایش تردد اتومبیل‌های شخصی نیز از دیگر مشاهدات صبح دوشنبه در پایتخت سابق قزاقستان بود.
ناآرامی‌های اخیر که از آن به عنوان «خشونت‌بارترین» اعتراضات ضد دولتی قزاقستان پس از استقلال این کشور از اتحاد جماهیر شوروی سابق، یاد می‌شود با افزایش بهای سوخت در شهر «ژانائوزن» آغاز و دامنه آن به اکثر شهرها کشیده شد و شدت آن در آلماتی بیشتر از دیگر مناطق و شهرها بود، اعتراضاتی که واکنش‌های بین المللی زیادی را به‌دنبال داشت و حتا پاپ فرانسیس را هم به صحبت واداشت. رهبر کاتولیک‌های جهان یکشنبه شب خواستار «گفت‌وگو» با هدف برقراری صلح و آرامش در این کشور شد.
طبق آمارهای رسمی منتشره دست‌کم ۱۶۴ نفر در جریان این ناآرامی‌ها کشته شده‌اند. بیانیه ای که البته شب گذشته به‌دستور وزارت ارتباطات از روی کانال رسمی تلگرام حذف شد و دلیل انتشاراولیه آن یک «اشتباه فنی» عنوان شد.
در بیانیه‌ای که وزارت امورخارجه قزاقستان برای رسانه‌ها ارسال کرده از نحوه پوشش رسانه‌های خارجی انتقاد شده است. در این بیانیه آمده که مقاله‌ها و یادداشت‌های رسانه‌های خارجی به ایجاد «تصورغلط از نحوه مواجهه نیروهای امنیتی با تظاهرات آرام مردم» دامن زده است؛ در حالی‌که «نیروهای پلیس در برابر گروهی افراط گرا قرار گرفته بودند که مرتکب اعمال تروریستی بی‌شرمانه‌ای شده بود.»
سران رژیم ناآرامی و شورش در آلماتی را به «گروه‌های تروریستی» نسبت دادند و رئیس جمهور این کشور دستور تیر بدون اخطار قبلی را صادر کرد.
روسیه در قالب سازمان پیمان امنیت جمعی با اعزام نیروهای نظامی نقش مهمی در حمایت از قاسم ژُمارت توکایف ایفا کرد و به‌نوعی از سرنگون شدن رژیم جلوگیری کرد. نقشی که واکنش کاخ سفید را نیز به‌دنبال داشت. آمریکا اعلام کرد که بیرون کردن نیروهای روسیه بعدا برای مقامات قزاقستان کار «خیلی سختی» خواهد بود.
هم‌زمان ریاست جمهوری قزاقستان دوشنبه از بازداشت حدود ۸ هزار نفر خبر داد و یادآور شد که تعداد قابل توجهی از این افراد را اتباع خارجی تشکیل می‌دهند. ۱۲۵ پرونده تحقیقاتی در مورد این ناآرامی‌ها باز شده است.
وزارت کشور قزاقستان خسارات مادی خشونت‌ها و درگیری‌های چند روز اخیر را بیش از ۱۷۵ میلیون یورو برآورد کرده است. در جریان ناآرامی‌ها به بیش از ۱۰۰ مغازه و بانک آسیب وارد شد و بیش از ۴۰۰ دستگاه خودرو نیز به آتش کشیده شدند.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1238718
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
210
1405
7272
1221950
4553
15244
1238718

آی‌پی شما: 3.14.253.152
امروز: شنبه، 15 ارديبهشت 1403