روایت متفاوت ایران و آمریکا از رویارویی در دریای عمان

ایالات متحده آمریکا و ایران روز چهارشنبه دو روایت کاملاً متفاوت از رویارویی در دریای عمان برای در اختیار گرفتن کنترل یک نفت‌کش ویتنامی دادند.


سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ظهر چهارشنبه به وقت تهران با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد تلاش نیروهای دریایی آمریکا برای تصاحب یک نفت‌کش حامل نفت ایران را ناکام گذاشته است.
شبکه خبر ایران به نقل از فرماندهان سپاه گزارش کرد نیروهای دریایی آمریکا یک نفت‌کش حامل نفت صادراتی ایران را در دریای عمان مصادره کرد و با انتقال نفت آن به یک نفت‌کش دیگر، آن را به سوی مقصدی نامعلوم هدایت کرد. در واکنش به این اقدام نیروی دریایی آمریکا، نیروی دریایی سپاه با اجرای عملیات هلی‌برن بر روی عرشه نفت‌کش، این شناور حامل نفت ایران را به تصرف خود درآورده و آن را به سوی آب‌های سرزمینی ایران هدایت کرد.
سپاه پاسداران اندکی بعد یک فایل ویدیویی را از این رویارویی منتشر کرد. به گزارش رسانه‌های ایران، این نفت‌کش که به تابعیت آن اشاره‌ای نشده بود پس از ورود به آب‌های سرزمینی ایران در اسکورت شناورهای نظامی سپاه، در بندر عباس پهلو گرفت.
در حالی که در بیانیه سپاه و گزارش‌های اولیه رسانه‌های ایران درباره تاریخ این حادثه توضیح دقیقی داده نشده بود، خبرگزاری‌های داخلی ساعاتی بعد اعلام کردند این اتفاق در سوم آبان (۲۵ اکتبر) روی داده است.
پنتاگون این روایت را دروغین و نادرست توصیف کرده است.
ما قصد مداخله نداشتیم
جان کربی، سخن‌گوی پنتاگون در واکنش به این خبر گفت: «من ادعاهای ایرانی‌ها را دیدم، کاملاً غلط و دروغ هستند ... ادعای دروغ ... تنها کسی که چیزی را توقیف کرد، ایرانی‌ها بودند.»
هم‌زمان یک مقام ارشد پنتاگون که خواست نامش فاش نشود به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما دیدیم که نیروهای ایرانی یک شناور را محاصره کردند، واردش شدند و توقیفش کردند. بعد هم آن را به آب‌های ایران بردند.»
به گفته همین مقام «نیروی دریایی ایالات متحده تلاشی برای مصادره این نفت‌کش نکرد. به ما دستور داده شده بود که از نزدیک شرایط را رصد کنیم اما مداخله‌ای صورت نگیرد.»
در ویدیویی که رسانه‌های ایرانی از این ماجرا منتشر کرده اند، نیروهای دریایی سپاه دیده می‌شوند که با هلی‌کوپتر به بالای نفت‌کش می‌رسند و روی عرشه پیاده می‌شوند. دقایقی بعد قایق‌های دیگر نفرات بیشتری را به روی این شناور می‌فرستند. پس از مدتی یک ناوشکن آمریکا به نزدیکی صحنه می‌رسد. دو طرف به یک‌دیگر پیام خطر می‌دهند. یک هلی‌کوپتر آمریکایی بر فراز منطقه به پرواز در می‌آید و اندکی بعد یک شناور نظامی دیگر آمریکایی به صحنه می‌رسد. از قرار معلوم دو ناوچه آمریکایی این ویدیو، یواس‌اس مورفی و یواس‌اس سالیوانز هستند. پس از این مرحله، همچنان به روایت ویدیوی ایرانی، قایق‌های تندروی سپاه وارد معرکه می‌شوند و با گرفتن «آرایش جنگی» مانع از نزدیک شدن شناورهای آمریکایی به نفت‌کش توقیفی می‌شوند و سرانجام آن را به سوی آب‌های ایران هدایت می‌کنند.
برخلاف سپاه پاسداران، نیروی دریایی ایالات متحده تا زمان تنظیم این گزارش فایل تصویری از ماجرا منتشر نکرده است. با این حال خبرگزاری فرانسه به نقل از منبع آگاه خود در پنتاگون این بخش از روایت سپاه را تأیید کرده که دو ناو آمریکایی و یک هلی‌کوپتر در این عملیات نظارت حضور داشته‌اند.
در ماه‌های اخیر رویارویی میان نیروهای دریایی ایران و ایالات متحده در خلیج فارس و تنگه هرمز کاهش پیدا کرده بود.
در سال ۲۰۱۹ و در زمان اوج گرفتن تنش میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده، چند کشتی و نفت‌کش در خلیج فارس و دریای عمان دچار حریق و انفجار شدند. این رویه در سال‌های بعد به دریای سرخ و دریای مدیترانه هم کشیده شد. به‌علاوه ایران، ایالات متحده و بریتانیا از آن زمان نفت‌کش‌ها و کشتی‌هایی را به ضرر طرف دیگر توقیف کرده‌اند.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1235054
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
889
683
3608
1221950
889
15244
1235054

آی‌پی شما: 3.144.12.205
امروز: چهارشنب، 12 ارديبهشت 1403