اشرف غنی به طالبان:

آب افغانستان را نفروشید

نیروهای طالبان در حالی که در روزهای اخیر ۱۷ ولسوالی (شهرستان) از ۱۹ ولسوالی ولایت هرات در غرب افغانستان را تصرف کرده‌اند، در شامگاه یک‌شنبه ۲۰ تیر کنترل ولسوالی کهمرد در ولایت بامیان را نیز به دست آوردند.


هم‌زمان با پیشروی‌های طالبان در شمال، مرکز و غرب افغانستان، در تدارک حملات گسترده در جنوب این کشور هستند. رحمت‌الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان روز دوشنبه ۲۱ تیر در توییتر نوشت که طالبان برنامه دارند در ماه‌های آینده در هماهنگی با نظامیان پاکستانی حملات وسیعی را در جنوب کشور به راه ‌اندازند.
سقوط کهمرد در پی عقب‌نشینی نیروهای دولتی و خیزش مردمی
به گزارش خبرگزاری افق افغانستان، هم منابع دولتی و هم گروه طالبان سقوط کهمرد را تأیید کرده‌اند. عبدالاحمد بینوا، معاون شورای ولایتی بامیان در گفت‌وگو با این خبرگزاری، «ضعف مدیریت حکومت محلی و عدم هماهنگی درست میان نیروهای امنیتی» را دلیل سقوط کهمرد خوانده است.
بیشتر پیشروی‌های طالبان در روزهای اخیر به دلیل عقب‌نشینی نیروهای دولتی و تخلیه ولسوالی‌ها از سربازان اتفاق افتاده است. عبدالاحمد بینوا در مورد
کهمرد نیز گفته است که نیروهای امنیتی پیش از آمدن طالبان، مرکز این ولسوالی و پاسگاه‌های اطراف آن را ترک کرده‌اند. به گفته او، این نیروها از سوی مسوولان در مرکز ولایت فراخوانده شده‌ بودند.
نیروهای خیزش مردمی در کهمرد نیز پس از خروج سربازان ارتش توان ایستادگی در برابر جنگ‌جویان طالبان را نداشته و در نتیجه عقب‌نشینی کردند.
بینوا همچنین گفته است که بیشتر تجهیزات و امکانات نیروهای امنیتی به دست طالبان افتاده‌ و بیم سقوط سیغان، ولسوالی همسایه کهمرد نیز می‌رود.
ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان نیز تأیید کرد که نیروهای امنیتی از کهمرد دور شده و تمام تجهیزات و امکانات آن‌ها به دست طالبان افتاده‌ است.
نیروهای امنیتی افغانستان تاکنون توانسته‌اند حدود ۲۰ ولسوالی را از طالبان پس بگیرند، اما سقوط کهمرد نگرانی‌ها از پیشرفت طالبان را بیشتر کرده زیرا ولایت بامیان تا این زمان یکی از امن‌ترین ولایت‌های افغانستان به شمار می‌رفته و این نخستین ولسوالی است که در این ولایت به دست طالبان افتاده است.
طالبان وارد خانه‌ها شده‌اند
برخی از منابع محلی و ساکنان شهر غزنی، مرکز ولایت غزنی افغانستان می‌گویند نیروهای طالبان در برخی مناطق وارد خانه‌های مردم شده و از آن به
عنوان سنگر برای نبرد علیه نیروهای دولتی استفاده می‌کنند.
روزنامه هشت صبح، چاپ کابل با اعلام این خبر نوشته است که پس از سقوط چند مرکز اداری در غزنی به دست طالبان، اکنون خط نخست جنگ تا سه کیلومتری دفتر والی رسیده است. نصیراحمد فقیری، رییس شورای ولایتی غزنی به این روزنامه گفته است که این مراکز دولتی از شامگاه یک‌شنبه تا روز دوشنبه به تصرف طالبان در آمده‌اند.
ذبیح‌الله مجاهد ادعای ورود طالبان به خانه‌ها را رد کرده و گفته است که تنها مراکز نظامی اهداف مورد حمله جنگ‌جویان این گروه است.
هشت صبح با استناد به گزارش‌های محلی می‌نویسد که بر اثر حملات راکتی طالبان به برخی مناطق مسکونی در غزنی، تاکنون دست کم ۱۷ نفر غیرنظامی در این مناطق کشته شده‌اند.
در سال ۱۳۹۷ نیز بخش‌هایی از شهر غزنی برای دست‌کم سه روز به دست طالبان افتاده بود. در این مدت طالبان برخی مغازه‌ها و ادارات دولتی به آتش‌ کشیده بودند.
۹ کشته و زخمی در انفجار بمب در هلمند

در میانه هیاهوی جنگ طالبان، انفجار یک بمب کنار جاده‌ای در شهر لشکرگاه، مرکز ولایت هلمند در پیش از ظهر روز دوشنبه، ۹ غیر نظامی شامل زنان و کودکان کشته یا زخمی شدند.
رسانه‌های افغانستان از قول مقامات محلی نوشته‌اند که این بمب در کنار خودرویی که شامل ۹ سرنشین بوده منفجر شده است، اما شمار دقیق کشته شدگان و زخمی‌ها را به تفکیک اعلام نکرده‌اند.
هنوز کسی مسوولیت این انفجار را به عهده نگرفته است، اما طالبان اغلب مسوول کارگذاری بمب‌های کنار جاده‌ای در افغانستان شناخته می‌شوند.
واکنش‌های سیاسی؛ غنی هشدار داد
اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان که به خوست سفر کرده بود، بدون اشاره به سفر طالبان به تهران، به طور تلویحی به این موضوع اشاره کرده که اگر آن گروه به قدرت برسد، احتمال دارد آب کشور را به ایران بفروشد، آبی که غنی گفته‌ بود از نفت ایران با ارزش‌تر است.
رئیس جمهوری افغانستان خطاب به طالبان گفت اگر افغانستان را دوست دارند، تعهد بسپارند که «خط دیورند» را قبول ندارند، آب افغانستان را به دیگران نخواهند فروخت و «نوکری دیگران را نمی‌پذیرند».
خط دیورند، مرز مورد مناقشه میان افغانستان و پاکستان است و مسأله فروش آب هم به ایران مربوط می‌شود. دولت افغانستان با ساختن سد در مناطق مختلف کشور سعی کرده آب‌های جاری در این کشور را مهار سازد، امری که نارضایتی مقامات تهران را به همراه داشته است.
انتقاد امرالله صالح از جابه‌جایی نسنجیده نیروهای دولتی در برابر طالبان
امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری افغانستان جابه‌جایی نسنجیده نیروها را یکی از عوامل سقوط ولسوالی‌ها دانست.
او در یادداشتی که روز دوشنبه در صفحه فیسبوک خود هم‌رسان کرد، نوشت: «پرسیده می‌شود که دلیل تحولات اخیر چیست؟ دلایل زیادی وجود دارد و عمده‌ترین آن جابه‌جایی ناسنجیده شده قوت‌ها (نیروها) یا به اصطلاح تعبیه قوت‌ها بود که به اساس قضاوت نظامی صورت نگرفته بود.»
او افزوده‌ است که حضور ضعیف در سدها نقطه به‌جای حضور قوی در چند نقطه در نظر گرفته نشده بود. به باور صالح، در هر واحد کوچک و متوسط ارتش که چند نفر با روحیه مقاومت کرده‌اند وضعیت تغییر کرده‌ است.
از زمان آغاز خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تاکنون ده‌ها ولسوالی به دست طالبان سقوط کرده و در برخی موارد نیروهای دولتی بدون هیچ مقاومتی از مواضع‌شان عقب‌نشینی کرده‌اند. در شماری از ولسوالی‌ها نیز نیروهای دولتی با امکانات و تجهیزات‌شان به طالبان تسلیم شده‌اند.
صالح اخیراً به شدت به امیرشاه نایب‌زاده، نماینده بادغیس در مجلس نمایندگان افغانستان حمله کرده و گفته بود که او می‌خواهد این ولایت را به طالبان بسپارد، اتهامی که نایب‌زاده رد کرده است.
پیشنهاد تأسیس اردوگاه برای پناهندگان در مرز ایران
از سوی دیگر، سعید نمکی، وزیر بهداشت با اشاره به ناامنی‌ها و درگیری‌های جاری در افغانستان و نیز احتمال ورود آوارگان جنگی این کشور به ایران، گفت که باید برای این افراد اردوگاه ایجاد کرد.
نمکی روز یک‌شنبه گفت:‌ «تعدادی از آوارگان و سرگردانانی که از کشور افغانستان دارند وارد کشور می‌شوند، برگرداندن آن‌ها کار راحتی نیست.»
وزیر بهداست افزود: «ما مجبوریم اردوگاه‌هایی را داشته باشیم و بیمار و بیماری را در این اردوگاه‌ها زمینگیر کنیم.»
بر پایه گزارش ۸ ژوئیه صندوق کودکان سازمان ملل متحد، طی ۳ ماه، ۱۵۰ هزار شهروند افغان به دلیل درگیری‌های اخیر از خانه و کاشانه خود آواره شده‌اند که ۶۰ درسد آن‌ها را کودکان تشکیل می‌دهند.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1238416
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
1313
704
6970
1221950
4251
15244
1238416

آی‌پی شما: 3.144.193.129
امروز: جمعه، 14 ارديبهشت 1403