نهایتاً دیپلماسی پیروز خواهد شد

عباس عراقچی، نماینده جمهوری اسلامی در مذاکرات برجام روز دوشنبه برخلاف انتظارات اعلام کرد که مذاکرات وین به موضوعات اصلی حل اختلاف رسیده است و ممکن است که «برای حل بحران مجبور شوند مذاکراتی در سطوح بالاتر برگزارکنند.»


هم‌زمانی این سخنان با صحبت‌های رافائل گروسی، رئیس سازمان جهانی انرژی هسته‌ای، مبنی بر نقص معاهدات برجام از سوی ایران بسیاری را به این باور رسانده است که مذاکرات «به دلیل عدم همکاری دولت ایران در زمینه ارائه داده‌ها به ناظران آژانس و غنی سازی بیش از حد مجاز اورانیوم» به یک بن بست برسد. گروسی دوشنبه اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنی‌ سازی شده ایران ۱۶ برابر حد مجاز است.
در سویی دیگر، علی ربیعی سه شنبه ابراز خوش‌ بینی کرد «هیچ یک از جزئیات باقی مانده در مذاکرات احیای برجام موانع غیرقابل عبوری» برای کسب یک توافق برای احیای برجام نخواهند بود. سخنگوی دولت ایران در کنفرانس خبری سه شنبه تأکید کرد که توافق برای زنده نگاه داشتن برجام بی تردید تا پیش از پایان دولت کنونی بدست خواهد آمد.
در مقابل آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفت مشخص نیست که « آیا ایران واقعا آماده انجام اقدامات لازم برای بازگشت توافق هسته‌ای هست یا نه؟»
در همین راستا، سه شنبه یورونیوز از سخنگوی اتحادیه اروپا درباره «موضوعات اصلی اختلافات» که عباس عراقچی از آن گفته است پرسید.
پیتر استانو در پاسخ گفت: «‌دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده برجام و مذاکرات احیای برجام، همچنان متعهد است که هر کاری را که ممکن است انجام دهد تا این توافق دوباره به روند عادی برگردد.»
نماینده دستگاه سیاست خارجی اروپا به یورونیوز گفت: «فرصت دادن به دیپلماسی مهم است. تنها راه عملی برای مقابله با برنامه هسته‌ای ایران، احیای برجام است.» وی معتقد است که «گفت‌وگوها در وین ادامه خواهد داشت.»
استانو به یورونیوز گفت بر اساس تعهداتی که نسبت به «مذاکرات محرمانه» احیای برجام وجود دارد تأکید کرد که «نمی تواند جزییات مفاد و موارد مورد بحث در برجام را یک کنفرانس خبری بازگو کند.»
وی با تأیید سخنان عباس عراقچی گفت:‌ «برخی از مسائل دشوار وسخت هنوز باقی مانده است اما ما راهمان برای کسب هدف نهایی یعنی اجرای کامل توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ توسط همه طرفها و امضاکنندگان را ادامه خواهیم داد.»
یک ماه پیش عباس عراقچی در گفت‌وگو با ایرنا گفته بود که موارد اصلی اختلافات « رفع تحریم بخش انرژی ایران، تحریم صنایع خودرو، مالی، بانکی، بیمه‌ای و بنادر » در مذاکرات وین هستند.
البته کورنلیوس آدباهر، تحلیلگر موسسه کارنگی و استاد دانشگاه آزاد برلین در گفت‌وگو با یورونیوز گفت که هرچند « جزییاتی از اختلافات در دست ندارد» اما به جز موارد بالایی که پیش تر نماینده ایران به آن اشاره کرد باید « اختلافات بر سر برنامه‌های تسلیحاتی و همچنین عدم تمکین ایران به نظارت‌های غیرقابل پیش بینی نمایندگان آژانس از تاسیاست هسته ای» را نیز عنوان کرد.
تحلیلگر موسسه کارنگی می‌گوید «با این وجود نمی توان بدون داشتن اطلاعات کامل در این باره تحلیل مشخصی ارائه کرد.»
آدباهر معتقد است «اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات احیای برجام» بیشتر از «دولت ایران» مایل است تا هر چه سریعتر برجام «احیا» شود.
کورنلیوس آدباهر می‌گوید: «احیای برجام از لحاظ امنیتی و اقتصادی اهمیت بیشتری برای اروپا نسبت به ایالات متحده دارد.»
به گفته این استاد دانشگاه « دولت ایران نیز کاملا بر این موضوع واقف است و به همین دلیل نقش میانجیگری اتحادیه اروپا و سه کشور امضاکننده اروپایی برجام، آلمان و فرانسه و بریتانیا، در هفته‌های آینده برای کسب یک توافق برای بازگشت آمریکا به برجام و زنده نگاه داشتن این توافق اهمیت دوچندانی دارد.»
هنوز تاریخ مشخصی برای برگزاری دور ششم مذاکرات وین اعلام نشده است. گمانه زنی‌ها با دیپلمات‌های غربی در بروکسل نشان می‌دهند که مذاکرات پیش رو بر سر لغو کامل تحریم‌های ایران خواهد بود. موضوعی که ایالات متحده دست کم بدلیل نقض حقوق بشر و برنامه‌های تسلیحاتی و موشکی ایران به آن تن دهد.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1244191
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
157
129
406
1239482
10026
15244
1244191

آی‌پی شما: 18.222.117.247
امروز: سه شنبه، 25 ارديبهشت 1403