ظریف، استعفا، کودتا و برجام!

استعفای محمد جواد ظریف از سمت وزارت امور خارجه ایران بازتاب گسترده‌یی در شبکه‌های اجتماعی داشت و گمانه زنی‌های متفاوتی را در خصوص دلایل کناره‌گیری او از ادامه حضور در دولت حسن روحانی برانگیخت.

محمد جواد ظریف که در پی کسب توافق هسته‌یی با قدرت‌های جهانی در سال ۲۰۱۵ به یکی از تأثیرگذارترین و محبوب‌ترین وزرای کابینه‌ی اول و دوم حسن روحانی بدل شده بود، با انتشار پستی در اینستاگرام خود از سمت وزیر امور خارجه ایران استعفا کرد.
خبر استعفای او به سرعت به خبر فوری خبرگزاری‌های بین‌المللی بدل شد اما هنوز دلیل یا دلایل این اقدام وی اعلام نشده است. خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از یکی از مقامات وزارت خارجه نوشته است که کاسه‌ی صبر ظریف لبریز شده بود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز استعفای او را با شتاب گرفتن روند سقوط برجام که با خروج یک‌جانبه آمریکا از آن در ماه می گذشته کلید خورده است، مرتبط دانسته است.
اسراییل نیز به عنوان اولین کشور خارجی به استعفای ظریف واکنش نشان داده است و وزارت خارجه این کشور با این جمله در صفحه‌ی فارسی خود منتشر کرده است: حالا کی به جای ایشان دروغ بگوید؟
اما در ساعات اولیه اعلام شبانه این خبر که به طور طبیعی با سکوت محافل و مقامات رسمی هم‌راه شده است، کارشناسان و خبرنگاران ایرانی گمانه‌زنی‌های اولیه خود را تا پیش از روشن شدن دلایل اصلی این استعفا آغاز کرده‌اند.
مجتبا حسینی، سردبیر نسخه‌ی آنلاین روزنامه‌ی اعتماد در صفحه‌ی خود نوشت: ظریف استعفا داد اما جای نگرانی نیست.
نظام هنوز یک وزیر خارجه دیگر دارد؛ قاسم سلیمانی.
اشاره تلویحی او به دیدار روز دوشنبه رهبر ایران و رییس جمهوری سوریه در تهران بود که بدون حضور ظریف انجام شد.
مهدی محمودیان، فعال سیاسی اصلاح طلب در تکمیل این زاویه نگاه به استعفای وزیر خارجه ایران، نوشت: هم‌زمان با استعفای وزیر خارجه دولت منتخب اکثریت مردم ایران، بشار اسد رییس جمهور بخش‌هایی از سوریه، در حضور وزیرخارجه و وزیر جنگ دولت پنهان ایران، با مقام رهبری دیدار کرد. حسن روحانی رییس جمهور قانونی ایران نیز از طریق یکی از نگهبانان نهاد ریاست جمهوری در جریان این دیدار قرار گرفت.
اما سعید جعفری، روزنامه‌نگار آزاد که سابقه‌ی حضور برای پوشش رسانه‌یی مذاکرات هسته‌یی ایران و غرب بارها تیم مذاکرات هسته‌یی ایران و ظریف را هم‌راهی کرده است، استعفای ظریف را با عدم تصویب قانون الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان ‌یافته فراملی و خروج احتمالی ایران از برجام مرتبط دانسته است.
لیلا علی‌پور دیگر روزنامه‌نگار ایرانی اما با نگاه بدبینانه‌تری به این خبر نگاه کرده است وی در فضای مجازی نوشته است: نمی‌دونم چرا فکر می‌کنم استعفای ظریف شروع کودتای سپاه.
علی رضا رحیمی، نماینده مجلس ایران نیز با تمجید از عمل‌کرد ظریف، اعلام کرد: مجلس ایران روز سه‌ شنبه و پیش از آغاز جلسه‌ی علنی خود پشت پرده‌های این استعفا را بررسی خواهد کرد.
اما علی واعظ، مسوول پروژه ایران در گروه بین‌المللی بحران معتقد است که بعید به نظر می‌رسد که در شرایط فعلی رهبر ایران با استعفای ظریف موافقت کند.
آزاده مختاری، از سردبیران خبرگزاری برنا فارغ از دلایل این استعفا، آن را دارای تأثیری گسترده بر زندگی ایرانیان دانست و پیش‌بینی کرده است که روز سه‌شنبه نرخ دلار در بازار ایران بار دیگر سیر صعودی به خود بگیرد و اقتصاد ایران شاهد روزهای بحرانی‌تر باشد.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1230067
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
1212
685
8117
1220432
11146
16017
1230067

آی‌پی شما: 18.191.147.190
امروز: جمعه، 07 ارديبهشت 1403