14 هزار حلقه‌ی چاه آب غیرمجاز در استان وجود دارد

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌یی کرمان:
14 هزار حلقه‌ی چاه آب غیرمجاز در استان وجود دارد
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌یی استان کرمان گفت: انتقال حوزه به حوزه‌ی آب برای استان کرمان نیاز حیاتی است.
محمدرضا بختیاری در جمع خبرنگاران اظهار داشت: وضعیت منابع آب در استان کرمان بحرانی بوده و انتقال حوزه به حوزه برای استان کرمان نیاز حیاتی است. وی ابراز داشت: ایران به لحاظ تنوع آب و هوایی کشوری خشک است و 90 درسد ایران در منطقه‌ی خشک، فرا خشک و نیمه‌ خشک قرار دارد و فقط 10 درسد خاک ایران در ناحیه‌ی مرطوب است. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌یی استان کرمان ادامه داد: متوسط بارنده‌گی دنیا 750 میلی‌متر در حالی که این رقم در ایران و استان کرمان به ترتیب 250 و 129 میلی‌تر است. بختیاری بیان داشت: خشک‌سالی‌های سال‌های اخیر و برداشت بی‌رویه‌ی آب وضعیت منابع زیرزمینی آب در استان کرمان را بحرانی کرده است و خشک‌سالی‌ها ضربه‌ی شدیدی به استان کرمان وارد آورده است. وی عنوان کرد: در شمال استان کرمان آب با کیفیت را از دست داده‌ایم و به آب‌های شور وارد شده‌ایم و بیلان منفی برداشت آب در این خطه 21 میلیارد متر مکعب است که سالانه حدود یک میلیارد متر مکعب بیلان منفی برداشت آب هم به این میزان افزوده می‌شود.

این مسئول افزود: سالانه 2.6 میلیارد متر مکعب از منابع آب زیرزمینی استان کرمان برداشت می‌شود که 94 درسد برای کشاورزی است در حالی که در کشورهای صنعتی 47 درسد از آب برداشتی برای صنعت مصرف می‌شود اما در کشور ما سهم صنعت از این آب دو درسد و در کرمان یک درسد است. بختیاری ابراز داشت: ما در حالی در بخش کشاورزی به سمت استفاده از روش‌های نوین آب‌یاری رفته‌ایم که سطح زیر کشت را افزایش داده‌ایم و آب‌یاری مدرن زمانی جواب می‌دهد که میزان کشت را به جای سطح زیرکشت افزایش دهیم. بختیاری تصریح کرد: برای مقابله با مشکل کم‌آبی در استان باید برداشت آب کشاورزی را سامان‌دهی کنیم و به سمت آب‌یاری تحت فشار با شرط کاهش برداشت برویم؛ زیرا اگر چنین نشود، مشکل کاهش پیدا نمی‌کند. وی افزود: متاسفانه آب‌یاری در استان کرمان بیش‌تر به صورت سنتی است.
مدیر عامل آب منطقه‌یی استان با بیان این‌که 25 درسد‌ باغ‌های کشور در استان کرمان وجود دارند، گفت: در کشور  با این حجم آب مصرفی، 70 میلیون تن محصول تولید می‌کنیم؛ اما در کشورهای پیش‌رفته با همین مقدار آب 350 میلیون تن تولید محصول می‌شود؛ بنابراین باید به سمت استفاده بهینه از منابع آب برویم. بختیاری خاطرنشان کرد: باید در زمیه آب جهاد گونه عمل و قطره قطره آب استان را حفظ کنیم تا شاهد مشکلات کم‌تری در آینده باشیم.
حفر 14 هزار حلقه چاه غیر مجاز در کرمان
وی ادامه داد: کارگروه آب در استان کرمان تشکیل شده است و عزم جدی برای برون‌رفت از مشکلات حوزه‌ی آب در این خطه وجود دارد. بختیاری گفت: 34 هزار حلقه چاه آب بر اساس آمار رسمی در استان کرمان وجود دارد که آمار غیررسمی از وجود 38 هزار حلقه چاه خبر می‌دهد و 14 هزار حلقه چاه غیر مجاز در استان کرمان حفر شده است. وی تصریح کرد: استان کرمان به 270 تا 280 میلیون متر مکعب نیاز آب شرب نیاز دارد که 100 درسد آب مورد نیاز از منابع زیرزمینی تامین می‌شود. وی گفت: باید ما از ابزارهای قانونی خود استفاده کنیم که برخورد با چاه‌های غیرمجاز شروع شده است و ما وظیفه‌ی
صیانت از منابع آبی را داریم که یکی هم هم‌کاری مردم است که این هم‌کاری نیاز است.
انتقال حوزه به حوزه‌ی آب درمان کم‌آبی ایران است
این مسئول با تاکید بر این‌که انتقال حوزه به حوزه‌ی آب برای استان کرمان نیاز حیاتی است، اظهار داشت: تجربه‌ی انتقال حوزه به حوزه‌ی آب در ایران کم
است و این کار به لحاظ سیاسی، اجتماعی و فنی دارای پیچیده‌گی‌هایی است. بختیاری اذعان داشت: ایران چاره‌یی به غیر از انتقال حوزه به حوزه‌ی آب ندارد و این روش درمان کم‌آبی ایران است. وی با اشاره به طرح‌های انتقال حوزه به حوزه‌ی آب برای استان کرمان بیان کرد: انتقال آب از خلیج فارس به گل‌گهر و مس سرچشمه آغاز شده و مطالعات طرح انتقال آب از دریای عمان به جنوب و شمال استان کرمان هم انجام شده است. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌یی استان کرمان گفت: برای اجرای پروژه‌های انتقال آب نمی‌توان به منابع محدود دولتی اتکا کرد، بلکه باید از توان بخش خصوصی در این زمینه استفاده کنیم.
بختیاری تصریح کرد: 22 میلیارد متر مکعب بیلان منفی آب در استان وجود دارد که سالانه یک میلیارد متر مکعب به آن اضافه می‌شود. وی در خصوص انتقال آب از بهشت‌آباد نیز گفت: پروژه‌ی انتقال آب از بهشت‌آباد در سال 84 مصوب و مقرر شد که یک میلیارد متر مکعب آب از این منطقه به استان‌های کرمان، یزد و اصفهان انتقال داده شود؛ اما با توجه به این‌که در سال‌های اخیر روان آب‎ها کاهش پیدا کرد، وزارت نیرو با نگاه مجدد به طرح میزان آب را به 550 میلیون مترمکعب کاهش داد؛ ضمن این‌که اجرای این طرح به 15 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. بختیاری درباره‎ی انتقال آب از دریای عمان هم گفت: مطالعات فاز یک انتقال آب از دریای عمان به جنوب و شمال کرمان انجام شده است که این طرح به 10 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و باید برای اجرای این طرح از توان بخش خصوصی هم استفاده شود. وی هم‎چنین گفت: باید در زمینه‎ی حفظ آب جهادگونه عمل کنیم تا شاهد مشکلات کم‌تری در آینده باشیم. وی با بیان این‎که برای انتقال آب از سد صفا رود به کرمان به اجرای 103 کیلومتر خط لوله نیاز است، گفت: 22 کیلومتر این پروژه اجرا شده است. بختیاری در خصوص آب حاصل از تصفیه‎ی فاضلاب کرمان، گفت: تصفیه‎ خانه‎ی فاضلاب، 180 لیتر بر ثانیه خروجی دارد و استفاده از آب حاصل از آن به صنعت واگذار شده است. وی با اشاره به مهار 40 لیتر بر ثانیه از آب‌های زیرسحطی شهر کرمان گفت: پروژه‎ی انتقال آب‎های زیرسطحی شهر کرمان نیز تا تیرماه سال آینده اجرا می‌شود.
تیر ماه 94؛ زمان اجرای پروژه‌ی انتقال آب‌های زیرسطحی شهر کرمان
بختیاری با استقبال از اجرای طرح‌های صنعتی با نیاز محدود به آب خاطرنشان کرد: طرح پتروشیمی فجر کرمان آب بسیار کمی نیاز دارد و این پروژه جنوب شرق ایران را متحول می‌کند. وی ادامه داد: با تعامل و هم‌کاری می‌توان منابع آب را حفظ کرد و برای شکوفایی صنعت در استان کرمان هم تلاش انجام داد. بختیاری با اشاره به مهار 40 لیتر بر ثانیه از آب‌های زیرسحطی شهر کرمان بیان داشت: پروژه‌ی انتقال آب‌های زیرسطحی شهر کرمان با تغییر پیمان‌کار این طرح تا تیر ماه سال آینده اجرایی می‌شود.
وی گفت: در خصوص انتقال آب از سد صفا رود به کرمان نیاز به اجرای 103 کیلومتر خط لوله است که 22 کیلومتر آن اجرا شده و تصفیه خانه‌ی کرمان هم در حال اجراست و پیش بینی می‌شود سال 97 کار سد تمام شود و در بحث خط انتقال آن در برخی جاها نیاز به بازنگری دارد که باید تلفیقی از لوله و تونل برای انتقال آب از این سد استفاده کرد.
منصور میرحسینی

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1216456
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
702
947
4296
1204988
13552
4470
1216456

آی‌پی شما: 54.198.37.250
امروز: پنج شنبه، 09 فروردين 1403