نباید احمدی‌نژاد را دست کم گرفت

محمد ابراهیم ترقی‌نژاد
انتخابات ریاست جمهوری پیشین یكی از پرشورترین انتخابات و از مصادیق حماسه‌ی سیاسی بود، اما فضای این انتخابات تا پیش از سال 92 شكل نگرفته بود و این روزهای منتهی به انتخابات بود كه حامل شور انتخاباتی بود. اما اینك می‌توان حدس زد كه روند شكل‌گیری فضای انتخاباتی برای مجلس آتی با روند انتخابات ریاست جمهوری پیشین متفاوت خواهد بود.


چالش عدم هم‌آهنگی دولت با مجلس و سنگ‌اندازی نمایندگان تندور برای حامیان دولت نامطلوب است و حل این چالش فقط با كنار رفتن مجلس فعلی و
روی كار آمدن مجلسی هم‌سوتر امكان‌پذیر است. گروه‌ها و جریان‌های سیاسی نیز از مدتی پیش كلید فعالیت انتخاباتی را زده‌اند.
اصول‌گرایان تمام تلاش خویش را برای اجماع و وحدت اصول‌گرایان در پیش گرفته‌اند و در این راه، از حجت‌ الاسلام تقوی تا محمدرضا باهنر و از جبهه‌ی پیروان خط امام و رهبری تا جبهه‌ی پایداری بر وحدت میان اصول‌گرایان تاكید می‌كنند‎ تلاشی كه اكثریت تحلیل‌گران و استراتژیست‌ها از اصلاح‌طلب تا اصول‌گرا  گرفته از بی نتیجه ماندن احتمالی آن سخن به میان می‌آورند. از سوی دیگر احمدی‌نژاد و حامیان وی نیز كار خود را آغاز كرده‌اند و این روزها احمدی‌نژاد بیش از هر فرد دیگری در جناح اصول‌گرا به عزم تحلیل‌گران برای انتخابات فعال است.
در كنار این مسئله اصلاح‌طلبان نیز اندك اندك عزم خویش را برای حضور در انتخابات مجلس و پیروزی در آن، جزم كرده‌اند. محمدرضا‌عارف از جدی‌ترین نامزدهای احتمالی برای این انتخابات است و با ساماندهی وضعیت بنیاد ملی ایرانیان، این پیام را به فعالین سیاسی می‌دهد كه بیش از هر كس دیگری برای انتخابات آماده است. به تازگی نیز رسول منتجب‌نیا، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و قائم مقام حزب اعتماد ملی نیز خواستار تشكیل جبهه‌ی واحد اصلاحات با محوریت رییس دولت اصلاحات، اکبر هاشمی رفسنجانی و محمدرضا عارف شده است.
از همین‌رو، گفت‌وگویی انجام شده با امیر مجبیان، فعال سیاسی و استراتژیست اصول‌گرا تا نظراتش را درباره‌ی برنامه‌ی اصلاح‌طلبان، دولت، اصول‌گرایان و احمدی‌نژادها برای انتخابات مجلس آتی بگوید.
پاسخ محبیان به سوالات ایلنا در ادامه می‌آید:
رسول منتجب‌نیا در صحبت‌های اخیر خود، خواستار تشکیل جبهه‌ی اصلاحات با محوریت رییس دولت اصلاحات، محمدرضا عارف و اکبر هاشمی شده است که رهبری اصلاح‌طلبان را برای انتخابات بعدی برعهده بگیرد. ارزیابی شما از تشکیل احتمالی این شورا چیست؟
این شورای پیشنهادی از جهاتی امکان تحقق عملی ندارد.
دلیل شما بر این ادعا چیست؟
اولاً گمان می‌کنم هاشمی هیچ‌گاه در چنین شورایی شرکت نخواهد کرد، چرا كه هاشمی همیشه کوشیده است خود را فراتر از جریانات نشان دهد، پس ورود به کادر تشکیلاتی عملاً این وجهه‌ی او را مخدوش خواهد کرد. دوم این‌که هاشمی خود را با دو عضو دیگر هم‌عرض نمی‌داند. سوم آن‌که عضویت او در یک تشکیلات رسماً اصلاح‌طلب توجیه رابطه‌ی بعضی از اصول‌گرایان با او را از میان خواهد برد. چهارم ورود به یک تشکیلات نیمه ‌معارض سیاسی هم کانال ارتباط درون حاکمیتی او را تضعیف خواهد کرد. از طرف دیگر؛ موقعیت محمدرضا عارف هم با رییس دولت هفتم و هشتم قابل مقایسه نیست.
حال به نظر شما، آیا اصلاح‌‌طلبان قادر خواهند بود که در انتخابات مجلس نیز همانند انتخابات ریاست جمهوری به اجماع دست یابند؟
ممکن است به نوعی اجماع سلبی علیه یک خطر محتمل برسند‏ ولی درون آن‌ها هم اختلاف‌های شدیدی وجود دارد.
بسیاری از رسانه‌ها و فعالان سیاسی اصول‌گرا مدعی هستند که انتخابات مجلس پایان ماه عسل اصلاح‌طلبان و دولت خواهد بود و این در حالی است که فعالان اصلاح‌طلب بر تداوم همراهی با دولت تاکید دارند. ارزیابی شما از این چیست؟
اتمام این ماه عسل به عوامل چندی بستگی دارد ...
چه عواملی؟
اول؛ میزان تحرک تشكیلاتی اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس است که تابعی است از مجوز نظام و فیلترهای شورای نگهبان می‌باشد. دوم، نوع و میزان وحدت و تحرک اصول‌گرایان است و سوم سیاست‌های روحانی برای هم‌سو کردن مجلس با خود است، البته حدس می‌زنم اصلاح‌طلبان هم‌چنان در سایه‌ی دولت روحانی حرکت کنند.
نقش دولت در انتخابات بعدی را چطور ارزیابی می‌کنید؟ برخی اصول‌گرایان نگران دخالت دولت در انتخابات هستند و دولت هم تاکید می‌کند که در انتخابات بی‌طرف خواهد ماند. این مسئله و نگرانی از نظر شما واقعی است یا فقط اتهامی است از سوی تندروهای اصول‌گرا برای حاشیه‌سازی برای دولت؟
دخالت سیستماتیک دولت منتفی است، ولی مهم نوع نگرش تیم دولت و هم‌راهان آنان است که قصد دارند با مجلس آتی چه رابطه‌یی برقرار کنند. البته اگر دولتی‌ها هوشمندانه عمل کنند، ترجیح خواهند داد تیم پایداری را به دست اصول‌گرایان معتدل از مجلس کنار بگذارند یا نقش‌شان را کاهش دهند و اصلاح‌طلبان هم‌سو را در مجلس ببینند نه تندروها را و به عبارتی مجلس اعتدالی شکل بگیرد. در این صورت احتمال هم‌گرایی لاریجانی و روحانی زیاد خواهد بود.
ارزیابی شما از وحدت اصول‌گرایان در انتخابات بعدی مجلس چیست؟ آیا اصول‌گرایان با توجه به این‌که در دوره‌ی قبلی انتخابات مجلس و ریاست جمهوری به وحدت دست نیافتند، می‌توانند که در انتخابات آتی مجلس به وحدت دست یابند؟
اصول‌گرایان عقل‌گرا مسلماً به هم نزدیک خواهند شد، ولی وحدت جامع را زیاد محتمل نمی‌بینم.
یعنی اصول‌گرایان سنتی با گروه‌هایی مانند جبهه‌ی پایداری نمی‌توانند به اجماع دست یابند؟
رابطه‌ی اصول‌گرایان سنتی عقل‌گرا و پایداری مثل رابطه‌ی آب و روغن است. در شرایط آشوب و خطر ممکن است به هم نزدیک شوند ولی سریعاً از هم جدا می‌شوند.
در چند وقت اخیر، محمود احمدی‌نژاد فعالیت‌های خویش را بیشتر کرده است؟ به نظر شما احتمال حضور و پیروزی حامیان احمدی‌نژاد در انتخابات آتی مجلس چقدر است؟
فعالیت دکتر احمدی‌نژاد نکته‌ی عجیبی نیست، بلکه اگر خلاف این بود باید عجیب می‌دانستیم. اتفاقاً باید از حضور سیاسی احمدی‌نژاد که خط هوادار فعالی هم دارد، در راستای فرهنگ سیاسی مردم‌سالارانه حمایت کرد.
یعنی احتمال پیروزی احمدی‌نژاد را محتمل می‌دانید؟
بررسی میزان پیروزی یا درسد موفقیت آن‌ها منوط به ارزیابی‌ها و نظرسنجی‌ها و تحقق شرایطی است، اما هیچ‌گاه نباید احمدی‌نژاد را دست کم گرفت.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1217231
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
376
1101
5071
1204988
14327
4470
1217231

آی‌پی شما: 44.200.144.68
امروز: جمعه، 10 فروردين 1403