پاکستان دو جت جنگی هندوستان را سرنگون کرد

ژنرال آصف غفور، سخن‌گوی ارتش پاکستان روز چهارشنبه ۸ بهمن با اعلام این خبر که این دو هواپیما در حریم هوایی این کشور پرواز می‌کرده‌اند.

به گفته او یکی از هواپیماهای هندی در خاک کشمیر تحت کنترل پاکستان و دیگری در کشمیر تحت کنترل هند سقوط کرده است.
آصف غفور هم‌چنین گفت: خلبان یکی از این دو جنگنده زنده مانده است و به دست نیروهای پاکستانی اسیر شده است.
وزارت امور خارجه پاکستان نیز در بیانیه‌یی اعلام کرد: به چند هدف غیرنظامی در خاک کشمیر تحت کنترل هند حمله کرده است اما طوری این حملات را انجام داده است که تلفات انسانی نداشته باشد. پاکستان پیش از این نیز گفته بود حق حمله متقابل به مواضع هند را برای خود محفوظ می‌دارد.
ساعاتی پس از آن اعلام خبر سقوط هواپیماهای هندی از سوی پاکستان، ویدوئی نیز از خلبان دستگیر شده جت جنگی هندوستان در پاکستان منتشر شد.
این ویدئو را که رادیو دولتی پاکستان در حساب کاربری خود منتشر کرده است.
واکنش هند
هند هنوز خبر ساقط شدن هواپیماهایش را تأیید نکرده است. با این حال مقام‌های پلیس در منطقه‌ی کشمیر تحت کنترل هند می‌گویند: بر اثر سقوط یک هواپیمای جنگی این کشور سه نفر شامل دو خلبان و یک نفر غیرنظامی کشته شده‌اند. این مقام‌ها در مورد این‌که آیا این هواپیما به دست ارتش پاکستان سقوط کرده است یا نه، اظهار نكری نکرده‌اند.
هند می‌گوید: سه فروند جت جنگی پاکستان نیز وارد حریم هوایی هند شده‌اند اما هواپیماهای هندی با ره‌گیری آن‌ها مجبورشان کرده‌اند که تغییر مسیر داده و به پاکستان باز گردند.
مقام‌های ارتش هندوستان روز سه‌شنبه نیز اعلام کردند: هواپیماهای جنگی این کشور علاوه بر حمله‌ی هوایی به کشمیر، در آسمان پاکستان نیز دست به تمرین رزمی زده‌اند.
از سوی دیگر شرکت هواپیمایی ویستارا اعلام کرد: کلیه‌ی پروازهای خود از مبدا و به مقصد چهار فرودگاه آمریستار، سرینگر، چاندیگر و جامو در شمال هند را لغو کرده است. دلیل تعلیق این پروازها محدودیت‌های پروازی اعلام شده است. فرودگاه سرینگر، فرودگاه اصلی در ایالت جامو و کشمیر تحت کنترل هند است.
درگیری پلیس با نیروهای جیش محمد
هند به جز حمله‌ی هوایی، به دنبال شکار اعضای جیش محمد در زمین است و تلاش می‌کند تا با افراد مظنون به هم‌کاری با این گروه را دستگیر کند.
روز چهارشنبه در جریان درگیری مسلحانه میان نیروهای پلیس با اعضای مظنون به هم‌کاری با جیش محمد در منطقه‌ی کشمیر تحت کنترل هند، دو تن از این افراد کشته شدند. پلیس می‌گوید: این افراد قصد انجام فعالیت‌های خرابکارانه و تروریستی داشته‌اند.
واکنش‌های بین‌المللی
ایالات متحده آمریکا خواستار خویشتن‌داری دو طرف مناقشه شده است. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگوی تلفنی جداگانه با همتایان هندی و پاکستانی خود از آن‌ها خواست از گسترش دامنه‌ی تقابل نظامی خودداری کنند.
پمپئو روز چهارشنبه در مورد محتوای این گفت‌وگوها تصریح کرد: من به هر دو وزیر امور خارجه هند و پاکستان تأکید کردم که خویشتن‌داری کنند و به هر شکلی شده است نگذارند تنش بالا بگیرد. از آن‌ها خواستم تا اولویت خود را بر تماس مستقیم بگذارند و از انجام عملیات نظامی بیش‌تر اجتناب کنند.
چین و اتحادیه‌ی اروپا نیز خواستار خویشتن‌داری دو کشور هم‌سایه برای پرهیز از افزایش تنش شدند.
انتقاد طالبان و تهدید تلویحی هند
در همین حال گروه طالبان افغانستان بلافاصله پس از انتشار خبر سقوط هواپپیماهای هندی به دست پدافند ارتش پاکستان، از دولت هند انتقاد کرد. طالبان ضمن دعوت از طرفین برای گفت‌وگو و ترک مخاصمه گفته است که تنش بیش‌تر میان هند و پاکستان بر روند صلح افغانستان تأثیر منفی می‌گذارد.
ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی طالبان افغانستان در این زمینه گفت: هند نباید بیش از این علیه پاکستان خشونت به خرج دهد زیرا ادامه این وضعیت بر امنیت منطقه تأثیر می‌گذارد و برای خود هندوستان گران تمام می‌شود.
لحظاتی پس از انتشار این پیام گزارش مبنی بر این‌که سخن‌گوی طالبان در تماسی با خبرگزاری، سخنان خود را به این صورت تغییر داده است: طالبان هشدار می‌دهد که درگیری هند و پاکستان بر روند صلح افغانستان تأثیر خواهد گذاشت.
ذبیح‌الله مجاهد هم‌چنین گفته است پیام قبلی که در رسانه‌ها منتشر شده است از سوی طالبان نبوده است. با آن‌که طالبان در پیام منتشر شده قبلی صراحتاً هند و پاکستان را به خویشتن‌داری دعوت کرده بود اما کارشناسان گفته بودند که جمله آخر آن پیام به معنی تهدید جدی علیه هند است.
اعتراض در هند و پاکستان
در پی حملات متقابل هند و پاکستان گروه‌هایی از مردم در دو کشور به خیابان آمده و اعتراض کردند. این اعتراض‌ها در روزهای اخیر در کشمیر تحت کنترل پاکستان بیش‌تر بود.
روز چهارشنبه در چند شهر پاکستان گروه‌هایی از مردم به عملیات اخیر ارتش هند اعتراض کردند. در این روز دانش‌جویان جماعت اسلامی طلبه در لاهور در جریان راه‌پیمایی خود پرچم هندوستان را آتش زدند.
دانش‌جویان جماعت اسلامی طلبه در لاهور جریان راه‌پیمایی خود پرچم هندوستان را آتش زدند.
پیشینه
تنش نظامی اخیر میان هند و پاکستان از زمان حمله‌ی انتحاری گروه جیش محمد به شبه ‌نظامیان هندی در ایالت کشمیر آغاز شد. در آن حمله که روز پنج‌شنبه ۲۵ بهمن روی داد دست کم ۴۰ تن از نیروهای شبه‌نظامی هندی کشته شدند.
در پاسخ به این حمله، هواپیماهای ارتش هندوستان به یک اردوگاه که گفته می‌شود محل آموزش عملیات انتحاری نیروهای جیش محمد در جامو و کشمیر تحت کنترل پاکستان بوده است، حمله کردند. هند می‌گوید: در حمله هوایی روز سه‌شنبه ارتش این کشور به کشمیر، شمار زیادی از ستیزه‌جویان جیش محمد کشته شده‌اند اما پاکستان این ادعا را رد کرده است و می‌گوید: تنها ۴ یا ۵ بمب در منطقه‌یی فرود آمده است. برخی مقام‌های پاکستان می‌گویند: بر اثر این حمله ۴ تن کشته و ۷ تن دیگر مجزوح شده‌اند اما مشخص نکرده‌اند که کشته‌ها و مجروحان نظامی بوده‌اند یا غیرنظامی.
پاکستان نسبت به پی‌آمدهای حمله هند هشدار داده بود. دهلی نو اسلام‌آباد را به دست داشتن در انفجار روز ۲۵ بهمن متهم کرده است اما پاکستان این اتهام را نمی‌پذیرد.
تنش نظامی جاری شدیدترین رویارویی هند و پاکستان در ۵۰ سال اخیر بوده است. آخرین مورد از تنش نظامی میان این دو قدرت هسته‌یی هم‌سایه یک رویارویی مختصر در سال ۱۹۹۹ بود.

آخرین مطالب
آمار بازدیدکنندگان سایت
1221551
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
17
365
1119
1219680
2630
16017
1221551

آی‌پی شما: 3.140.186.241
امروز: شنبه، 01 ارديبهشت 1403